Naleśniki z karmelizowaną gruszką i konfiturą z malin








Składniki

CIASTO ;
  • mleko 500 ml
  • mąka pszenna 250 g
  • jajka 3 szt
  • sól 1 szczypta
  • olej 3 łyżki
NADZIENIE ;
  • gruszki 4 szt
  • cukier brązowy 2 łyzki
  • śmietana 30 % 200 ml
  • konfitura malinowa 100 g

NALEŚNIKI ;
Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą, następnie smazymy kolejno naleśniki, ja smażę na oleju kokosowym, można na suchej patelni, jeśli mamy dobrą, lub na oleju rzepakowym, ale biorąc pod uwagę iż na jeden naleśnik łyżeczka oleju, tylko ma być muśnięta nim patelnia.
NADZIENIE;
Gruszki obieramy,*można coś zostawić do dekoracji*  kroimy w plastry, osypujemy cukrem i na rozgrzanej patelni układając każdy plasterek obok siebie, karmelizujemy je, puszczą troszkę soku, cukier się rozpusci, studzimy.

Śmietankę ubijamy, najlepiej bez cukru.

Każdy naleśnik smarujemy konfiturą, na to układamy plastry gruszki, składamy, wierzch dekorujemy kleksem ze śmietany i surową gruszką.

Komentarze