Składniki
-
udka kurczaka 3 szt
-
marchew 2 szt
-
pasternak 1 szt
-
seler 1/3 szt
-
cebula 2 szt
-
liść laurowy 3 szt
-
miód 1 łyżka
-
sól himalajska 1 łyżeczka
-
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
-
papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
-
majeranek 1 łyżeczka
-
ziele angielskie 3 kuleczki
-
kminek 1 łyżeczka mielony
-
masło klarowane 2 łyżki
Udka przekrajamy na pół, uzyskujemy pałki i podudzia, nacieramy solą, papryką, zostawiam na 2-3h.
Pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą.
Cebulę szatkujemy w piórka, układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy miodem..
Marchew, seler i pasternak obieramy i kroimy w paseczki, ja zrobiłam to obieraczką, uzyskując cienkie paseczki. Układamy na cebuli.
Kurczaka zamarynowanego, obsmażamy na maśle, z każdej strony.
Obsmażone kawałki układamy na warzywach, posypujemy mieszanką przypraw i zamykamy, wstawiamy do piekarnika na 180st na ok 45min. po tym czasie należy odkryć, by soki odparowały, a wierzch się ładnie zarumienił, zostawiamy jeszcze na 10-15 min. zalezy od piekarnika należy pilnować.
Komentarze
Prześlij komentarz