Kasza z warzywami i parmezanem





Składniki

  • kasza mazurska (jęczmienna) 1 garść
  • papryka czerwona 1 szt
  • marchew 1 szt
  • pietruszka 1/2  szt korzeń
  • kalarepka młoda 1 szt
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • woda 100 ml
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku 1/2 łyzeczki
  • miód 1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
  • kolendra 4 szczypty
  • cząber 4 szczypty
  • parmezan starty 3 plasterki




Do garnka wlewamy olej, dodajemy pokrojone obieraczką warzywa w paseczki, przyprawy i całośc mieszamy, dodajemy kaszę, mieszamy lekko to prażymy, następie podlewamy wodą, dusimy -5 min, gdy płyn odparuje, dodajemy natkę, przekładamy na talerz osypujemy parmezanem, danie ma być lekkko aldente.


Komentarze