Składniki
FARSZ +KAPUSTA-
kapusta biała 1 główka ok 2kg
-
łopatka bez kości 1 kg
-
Karczek 400 g
-
marchew 1 szt
-
cebula 1 szt
-
sól do smaku 2 łyżki
-
liść laurowy 3 szt
-
pieprz kolorowy ziarnisty 10 kulek
-
ziele angielskie 5 kulek
-
grzyby suszone 1 garść
-
natka pietruszki 3 łyżki siekana
-
ryż 300 g
-
kolendra mielona 1 łyżeczka
-
kminek mielony 1 łyżeczka
-
bulion 300 ml
-
passata pomidorowa 300 ml
-
sól do smaku 1/2 łyzeczki
-
pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
-
bazylia 1 gałązka
-
koperek 1 gałązka
Do garnka wkładamy łopatkę i karczek, marchew obraną i cebulę, solimy ok 1 łyżki, dodajemy ziarenka pieprzu, ziele, liść laurowy, gotujemy aż mieso będzie miękkie.
Grzyby namaczamy najlepiej 2-3h wcześniej, poczym gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak by były przykryte ok 15 min , lekko solimy.Wywaru nie wylewamy, mozna dodać potem do mięsa lub do bulionu jak będzie gołąbki zapiekać. Grzyby siekamy.
Kapustę gotujemy w osolonej wodzie, ok 2h, należy ją obrócić w czasie gotowania, najlepiej pod przykryciem, po ugotowaniu lekko studzimy, wycinamy głąb jak na zdjęciu, następnie pierwsze 2-3 liście mogą być nie udane, ale następne już starannie oddzielamy od głowy.
Mięso mielimy razem z warzywami, czyli marchewką i cebulą, dodajemy natkę, grzyby, ryż surowy, odrobinę bulionu z gotowania , kminek i kolendrę, mieszamy.
Na każdy liść kładziemy porcję farszu i zwijamy, układamy ciasno obok siebie. z tej porcji wyjdzie ok 18-20 gołąbków, zalezy od wielkości kapusty, ja część mrożę a kilka tylko zostawiam na już.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy u mnie 3 szt tylko, zalewam to bulionem z gotowania mięsa, wymieszanego z passatą pomidorową, doprawiam solą, pieprzem dodaję zioła i wkładam do piekarnika na 20 min temp. 180st
Komentarze
Prześlij komentarz