Gołąbki z wieprzowiną i grzybami leśnymi

















Składniki

FARSZ +KAPUSTA
  • kapusta biała 1 główka ok 2kg
  • łopatka bez kości 1 kg
  • Karczek 400 g
  • marchew 1 szt
  • cebula 1 szt
  • sól do smaku 2 łyżki
  • liść laurowy 3 szt
  • pieprz kolorowy ziarnisty 10 kulek
  • ziele angielskie 5 kulek
  • grzyby suszone 1 garść
  • natka pietruszki 3 łyżki siekana
  • ryż 300 g
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • kminek mielony 1 łyżeczka
SOS;
  • bulion 300 ml
  • passata pomidorowa 300 ml
  • sól do smaku 1/2 łyzeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • bazylia 1 gałązka
  • koperek 1 gałązka





Do garnka wkładamy łopatkę i karczek, marchew obraną i cebulę, solimy ok 1 łyżki, dodajemy ziarenka pieprzu, ziele, liść laurowy, gotujemy aż mieso będzie miękkie.

Grzyby namaczamy najlepiej 2-3h wcześniej, poczym gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak by były przykryte ok 15 min , lekko solimy.Wywaru nie wylewamy, mozna dodać potem do mięsa lub do bulionu jak będzie gołąbki zapiekać. Grzyby siekamy.

Kapustę gotujemy w osolonej wodzie, ok 2h, należy ją obrócić w czasie gotowania, najlepiej pod przykryciem, po ugotowaniu lekko studzimy, wycinamy głąb jak na zdjęciu, następnie pierwsze 2-3 liście mogą być nie udane, ale następne już starannie oddzielamy od głowy.

Mięso mielimy razem z warzywami, czyli marchewką i cebulą, dodajemy natkę, grzyby, ryż surowy, odrobinę bulionu z gotowania , kminek i kolendrę, mieszamy.

Na każdy liść kładziemy porcję farszu i zwijamy, układamy ciasno obok siebie. z tej porcji wyjdzie ok 18-20 gołąbków, zalezy od wielkości kapusty, ja część mrożę a kilka tylko zostawiam na już.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy u mnie 3 szt tylko, zalewam to bulionem z gotowania mięsa, wymieszanego z passatą pomidorową, doprawiam solą, pieprzem dodaję zioła i wkładam do piekarnika na 20 min temp. 180st
















Komentarze