Brzoskwiniowa chmurka z bitą śmietaną











Składniki

BISZKOPT
  • jaja 6 szt
  • cukier puder 6 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • skórka pomarańczowa 2 łyżki
  • olej 6 łyżek
MASA + GALARETKA
  • śmietana kremówka 800 ml 36% gęsta
  • brzoskwinie w puszce 800 g duża puszka
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • galaretka brzoskwiniowa 2 opakowania

BISZKOPT ;
Jaja ubijamy z pudrem do białośi, na puszystą masę,
Dodajemy olej i skórkę ja użyłam krojonej kandyzowanej.
Maki mieszamy ze sobą i dodajemy proszek, całość deliktanie mieszamy z masa jajeczną, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 18 min w temp. 180st, zależy czas pieczenia od piekarnika, należy po tych 18 min, wbić wykałaczkę w biszkopt jeśli jest sucha to ciasto jest upieczone.
Gorące wyjmujemy z formy, kładąc je do góry wierzchem.Gdy ostygnie przekroić na pół.

MASA ;

Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru(brzoskwinie i sok są słodkie)
100 ml soku z brzoskwiń uzyjemy do zalania żelatyny, zostawiamy by napęczniała, a nastepnie lekko podgrzewamy cały czas mieszając, studzimy.

Połowę brzoskwiń kroimy w drobną kosteczkę.
Żelatynę dodajemy do śmietany, mieszamy, następnie dodajemy owoce i lekko mieszamy. Wykładamy masę na rozkrojonego biszkopta, przykładamy drugą połówką.

Galaretkę zalewamy 400ml wrzatku i mieszamy aż się rozpusci, następnie dolewamy pozostały sok z owoców, mieszamy.

Na wierzch ciasta układamy pokrojone cienko brzoskwinie, zalewamy już bardzo tężejącą galaretką, tak by nie spływała, ciasto schładzamy.












Komentarze