Składniki
CIASTO KRUCHE :-
margaryna 100 g
-
miód spadziowy 1 duża łyżka
-
cukier trzcinowy 2 łyżki
-
wanilia 1/3 laski same ziarenka
-
jajka 1 szt
-
mąka tortowa 350 g może więcej zależy od rodzaju
-
soda oczyszczona 2 szczypty
-
śliwki węgierki 800 g te większe niż zwykłe
-
cukier trzcinowy 3 łyżki
-
migdały 100 g tarte na grubo
-
mąka 2 łyżki tortowa
-
masło lub margaryna 1 łyżka duża
-
cukier trzcinowy 1 łyżka
-
jaja 7 szt
-
cukier puder 220 g
1 kg sera mielonego -
budyń śmietankowy 60 g normalne opakowanie całe
-
wanilia 1/3 laski same ziarenka
-
margaryna 1/2 kostki
CIASTO KRUCHE ;
z podanych składników szybko zarabiamy ciasto, wylepiamy nim formę tortową o średnicy 26cm i wkładamy do lodówki.
MASA SEROWA ;
Żółtka oddzielamy od białek, i ucieramy je z cukrem do białości.
Następnie do utartych żółtek dodajemy po troszku masła, lub margaryny, produkty powinny miec temp. pokojową.
Następnie dodajemy powoli, ucierając na małych obrotach ser, ja kupuję w miejscowej mleczarni już zmielony, jeśli nie macie takiego należy zmielić 3 razy. Masa ma być puszysta, tutaj się nic nie da podśpieszyć.
Na koniec dodajemy sam proszek budyniowy, lekko całość mieszamy.
Pianę ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową.
Puszystą masę serową przelewamy do formy, wcześniej wylepionej surowym ciastem kruchym.
SLiwki :
Śliwki myjemy, przekrajamy na pół, a potem na ćwiartki, dajemy do garnka, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia, mieszając karmelizujemy ok 3min.
Gorące śliwki wykładamy na talerz i studzimy, po czym sciągamy z każdej skórkę.
POSYPKA MIGDAŁOWA :
Do miseczki dajemy wszystkie składniki i palcami całość łączymy, tak by powstała kruszonka.
Ciasto obkładamy śliwkami i posypujemy kruszonką, pieczy ok 70-80min w 170st ale to zależy od piekarnika, czasem wystarczy godzina, nie martwić się, że rośnie jak oszalały i wypadnie z formy, przy studzeniu mój zawsze opada co w niczym mu smaku nie odbiera.
Komentarze
Prześlij komentarz