Papryka nadziewana z sosem tajskim






Składniki

  • sos 500 ml tajski curry z kukurydzą
  • papryka czerwona 3 szt
  • kasza jęczmienna 1 garść
  • pieczarki 6 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • sól do smaku 1/2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyzeczki
  • bulion warzywny 500 ml
  • kumin 3 szczypty




 Do garnka dajemy poszatkowaną cebulę, szklimy na odrobinie oleju, dodajemy poszatkowane pieczarki, smazymy ok 7 min. następnie dodajemy kaszę, zalewamy 100ml bulionu, czekamy aż całość odparuje, doprawiamy.

Paprykę myjemy, kroimy w poprzek na pół, wydrążamy gniazda. 

Do każdej papryki nakładamy farsz, następnie sosem tajskim ze słoika okraszamy każdą sztukę, układamy ciasno w naczyniu i zalewamy bulionem pomiędzy papryki, tak wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1h pod przykryciem, pod koniec gdy już warzywo będzie miękkie, możemy odkryć i zarumienić, zredukowanym sosem polewamy paprykę przed podaniem.










Komentarze