Sałatka z wędzonym na ciepło łososiem










1 kawałek wędzonego na ciepło łososia z pieprzem
4 oliwki czarne i czerwone
1 pomidor suszony
2 garście sałat różnych
kilka listków młodej pokrzywy
5 rzodkiewek
1 pomidor świezy
sól różowa do smaku
pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
mieszanka ziołowa z bazylią, suszonymi pomidorami i czosnkiem
olej rzepakowy 4 łyżki
1 łyżka octu balsamicznego
1 szczypta miodu



Pokrzywę należy przelać ciepłą wodą, i osuszyć.
Na talerzu układamy kolejno wszystkie składniki, zaczynając od sałaty, następnie wszystkie pokrojone warzywa, pokrzywę porwaną na listki.
Łososia rwiemy na kawałki.

Z oleju, octu i przypraw z miodem robimy dresing i polewamy całość tuż przed podaniem.

Idealna porcja warzyw, białka i tłuszczów, cała trójca sprawi, że wszystkie witaminy zostaną dobrze przyswojone.

Komentarze