Składniki
-
szynka parmeńska 2 plastry
-
kromki bułki 1 szt
-
jajka 1 szt
-
sałata masłowa 1 garśc
-
pomidor 1 szt
-
suszone pomidory 2 szt
-
ser mozarella 5 kuleczek mini
-
sól 3 szczypty
-
pieprz kolorowy ziarnisty 3 szczypty
-
bazylia otarta Prymat 3 szczypta
-
olej rzepakowy 1 łyżka
-
ocet 3 łyżki do gotowania jaja
-
ocet balsamiczny 3 krople
-
oliwki czarne 5 szt
Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy szynkę, kromkę pieczywa.
W garnku gotujemy 1 l wody, dodajemy ocet, gdy zacznie wrzeć, wrzucamy wcześniej rozbite do miseczki jajko, mieszamy i zostawiamy na 3-4 minuty, następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy i lekko osuszamy.
Na talerzu układamy porwaną sałatę, pokrojone pomidory, oliwki, całość doprawiamy, skrapiamy olejem z octem i na wierzch układamy grzankę z szynką i jajkiem, całość osypujemy przyprawami podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz