Jajko w koszulce na grzance z szynką podane z warzywami




Składniki

  • szynka parmeńska 2 plastry
  • kromki bułki 1 szt
  • jajka 1 szt
  • sałata masłowa 1 garśc
  • pomidor 1 szt
  • suszone pomidory 2 szt
  • ser mozarella 5 kuleczek mini
  • sól 3 szczypty
  • pieprz kolorowy ziarnisty 3 szczypty
  • bazylia otarta Prymat 3 szczypta
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • ocet 3 łyżki do gotowania jaja
  • ocet balsamiczny 3 krople
  • oliwki czarne 5 szt



Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy szynkę, kromkę pieczywa.

W garnku gotujemy 1 l wody, dodajemy ocet, gdy zacznie wrzeć, wrzucamy wcześniej rozbite do miseczki jajko, mieszamy i zostawiamy na 3-4 minuty, następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy i lekko osuszamy.

Na talerzu układamy porwaną sałatę, pokrojone pomidory, oliwki, całość doprawiamy, skrapiamy olejem z octem i na wierzch układamy grzankę z szynką i jajkiem, całość osypujemy przyprawami podajemy. 









Komentarze