Składniki
-
biszkopt ciemny 500 g lub inne ciasto czekoladowe
-
amaretto 50 ml
-
czekolada mleczna 1 szt
-
orzechy laskowe 2 łyżki
-
kakao do posypania 2 łyżki
Takie trufle powstają u mnie często po pieczeniu ciast przekładanych, lub nadziewanych muffinek, gdzie środki wycinamy, więc potrzebujemy dowolnego ciasta czekoladowego, kruszymy je na drobniejsze kawałki, po czym umieszczamy w blenderze z nożem do siekania , dodajemy pozostałe składniki, stopioną czekoladę w kąpieli wodnej i wszystko łączymy. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy pokruszone zalegające w domu herbatniki, czy wafelki i siekamy znów razem.
Z gotowej masy formujemy zgrabne kuleczki, obtaczamy w kakao, lub kokosie i wkładamy do lodówki na co najmniej 12h.
Komentarze
Prześlij komentarz