Pomidorowy krem z krojonych pomidorów z gnocci

 ZUPA :

3 puszki pomidorów krojonych Łowicz
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
sól do smaku różowa himalajska
1 łyżeczka cukru brązowego


GNOCCI :

Ziemniaki ugotowane 400g
mąka ziemniaczana ok 60g
mąka zwykła pszenna 40g
parmezan starty ok 2 łyżki
sól do smaku biała
1 jajko

Do garnka dajemy oliwę, pokrojony czosnek, listki bazylii posiekane i lekko to rumienimy, należy bacznie pilnować, gdyż nie może się to przypalić.Następnie dodajemy pomidory, przyprawy i zostawiamy aby się gotowało na ok . 60 minut, na bardzo wolnym ogniu, zupa będzie gęsta i miała piękny czerwony kolor.



Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy mąki, sól, parmezan jajko,  wyrabiamy jak na nasze kluski śląskie, aż będzie jednolite ciasto, formujemy wałeczki i kroimy po ukosie, wrzucamy na gotującą i osoloną wodę.Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Zupę przekładamy do miseczek, dodajemy kluski, posypujemy startym serem i dekorujemy bazylią.














Komentarze

Prześlij komentarz