Udka kurczaka kukurydzianego w warzywach











Udka kurczaka kukurydzianego w warzywach ;
2 udka kurczaka kukurydzianego
20 szt pomidorków cherry
3 młode mini cukinie
2 cebule czerwona i biała
1 gruszka twarda
4 łyżki oliwy pepperoni
sól czosnkowa do smaku
pieprz młotkowany z kolendrą
1 łyżeczka suszonych kwiatów nasturcji, chabru, lawendy i nagietka wymieszanych
2 szczypty czarnuszki
1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
4 śliwki wędzone
WYKONANIE ;
Udka nacieramy przyprawami, nacinamy skórę i do powstałych kieszonek wkładamy po kawałku wędzonej śliwki.
Do naczynia glinianego lub żaroodpornego wkładamy mięso, dodajemy pokrojone na małe kawałki warzywa, cebulę w piórka, gruszkę w paseczki, polewamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st na ok 55min.











Komentarze