Składniki
CIASTO :-
jajka 1 szt
-
masło lub margaryna 1/2 szt
-
cukier waniliowy 2 łyżki
-
śmietana 18 proc 1 łyżka
-
mąka pszenna 360 g/ ok może więcej typ 450
-
powidła śliwkowe 6 łyżek dużych
-
jabłka prażone 12 łyżek ok 700g
-
orzechy włoskie 1 garść
Do miski dajemy wszystkie składniki ciasta i zagniatamy je. Nie dodajemy żadnych spulchniaczy, bo to ciasto ma być bardzo kruche.
Każdą foremkę wylepiamy porcją ciasta, tak by było w każdym miejscu.
Następnie na surowe ciasto nakładamy po łyżce powideł, do każdej tartinki, moje mają 8cm średnicy.
Kolej na prażone jabłka, można też zrobić je samemu, użyć konfitury, lub sklepowych. Nakładamy dużą porcję.
Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami i jeśli zostało nam ciasta, to ścieramy na grubych oczkach tarki do jarzyn. Pieczemy ok 25 min w temp. 180st .
Komentarze
Prześlij komentarz