Składniki
-
ziemniaki 700 g
-
oliwa z oliwek 6 łyżek
-
czosnek 4 ząbki
-
sól do smaku 1/2 łyżeczki
-
rozmaryn 1 gałązka
-
chili 4 szczypty
Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki, gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min od zagotowania się wody, następnie przekładamy je na sitko i zalewamy zimną wodą, czekamy aż całkiem się schłodzą i lekko osuszą.
Z oliwy, przypraw i rozdrobnionego czosnku robimy dresing.
Zimne ziemniaki układamy w brytfance tak by się nie stykały ze sobą.
Polewamy je oliwą z przyprawami i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 st. Zapiekamy chwilkę, do satysfakcjonującego koloru, max 10 min.
Idealne do mięs, dipów serowych czy jogurtowych.
Komentarze
Prześlij komentarz