Składniki
CIASTO :-
masło 1/2 kostki czyli 125g
-
mąka pszenna 300 g ok/ może więcej zależy od typu
-
żółtka 1 szt
-
wanilia 1/2 laski - same ziarenka
-
cukier puder 2 łyżki
-
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka świeża
-
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
-
ser biały 1 kg
-
jaja 7 szt
-
cukier puder 220 g
-
wanilia 1/2 laska same ziarenka
-
mandarynki 5 szt, potrzebny sok i skórka
-
budyń waniliowy 1 opakowanie
-
masło 100 g
CIASTO ;
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i od razu wylepiamy dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawiamy do lodówki.
MASA SEROWA ;
Do miski robota wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ucieramy do białości, białka do osobnej miski.
Do utartych żółtek dodajemy stopniowo masło, ziarenka wanilii, cały czas ubijamy, następnie ser biały, ja juz kupuję w miejscowej mleczarni mielony, jeśli macie inny musicie zmielić 3 razy, nie polecam wiaderkowych, które mają masę dodatków. Ucieramy ok 10 minut jeszcze aż całość stanie się puszysta, masa będzie troszkę grudkowata ale tak może być.
Na tarce ścieramy skórkę z mandarynek, dobrze wyparzonych, potem wyciskamy sok i dodajemy do masy serowej, razem z suchym proszkiem budyniowym. Dalej miksujemy na srednich obrotach.
Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, miksujemy aż do połączenia się.
Gotową masę serową wykładamy na surowe ciasto kruche, pieczemy 80min w temperaturze 180st. Po wyłączeniu zostawiamy w piekarniku, mi lekko opada, i pęka, nie mam regulowanej temeratury w piekarniku więc pewno dlatego. Ale jest pyszny i kremowy.
Komentarze
Prześlij komentarz