Gnocchi z jarmużem i bazylią







Składniki

  • ziemniaki 700 g
  • mąka pszenna 150 g
  • mąka ziemniaczana 50 g
  • jajka 1 szt
  • sól 4 szczypty
  • jarmuż 3 duże liście
  • bazylia świeża 1 pęczek
  • parmezan starty 50 g



Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, pod koniec ich gotowania, do wody dorzucamy na 2-3min liście jarmużu, wszystko następnie odcedzamy, studzimy  i mielimy w maszynce.

Farsz dzielimy w misce na 4 części, jedną usuwamy na bok do niej wsypujemy obie mąki, jajko, całość wyrabiamy, jeśli ciasto zbyt się klei to dodajemy mąki pszennej, bo zależy to w dużej mierze od niej, od jej typu. Ciasto dzielimy na części, formujemy wałeczki, kroimy po ukosie, gotujemy w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia na wierzch, podajemy z parmezanem, lub sosem pomidorowym. 


Komentarze