Składniki
-
ziemniaki 700 g
-
mąka pszenna 150 g
-
mąka ziemniaczana 50 g
-
jajka 1 szt
-
sól 4 szczypty
-
jarmuż 3 duże liście
-
bazylia świeża 1 pęczek
-
parmezan starty 50 g
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, pod koniec ich gotowania, do wody dorzucamy na 2-3min liście jarmużu, wszystko następnie odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce.
Farsz dzielimy w misce na 4 części, jedną usuwamy na bok do niej wsypujemy obie mąki, jajko, całość wyrabiamy, jeśli ciasto zbyt się klei to dodajemy mąki pszennej, bo zależy to w dużej mierze od niej, od jej typu. Ciasto dzielimy na części, formujemy wałeczki, kroimy po ukosie, gotujemy w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia na wierzch, podajemy z parmezanem, lub sosem pomidorowym.
Komentarze
Prześlij komentarz