Drożdżówki z różaną marmoladą




Składniki

  • żółtka 3 szt
  • drożdże 1/4 kostki 100g czyli 25g
  • mleko 1 szkl
  • mąka 500 g może wiecej zależy od mąki
  • cukier waniliowy 4 łyżki domowy z prawdziwej wanili
  • olej 5 łyżkek
  • marmolada 1 słoiczek

Żółtka ucieramy do białości mikserem, następnie stopniowo dodajemy zmielony domowy cukier waniliowy, ja już nie daję dodatkowego cukru, bo ten osłodzi wystarczająco. Dodajemy stopniowo olej, mleko z  drożdżami rozkruszonymi, mąkę i miksujemy, po chwili gdy ciasto jest już gęste wyrabiamy ręką ok 5 min. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek, połowę smarujemy marmoladą różaną.

Następnie część posmarowaną przykładamy wolną, po czym radełkiem kroimy na paseczki ok 2-3 cm.

Każdy paseczek skręcamy w okół własnej osi.

Następnie paseczki zwijamy znów tworząc ślimaczka, końcówkę najlepiej dać pod spód.

Tak przygotowane układamy na pergaminie i każdą porcję pieczemy po 20-25min. w temp. 180st.



















Komentarze