Składniki
-
żółtka 3 szt
-
drożdże 1/4 kostki 100g czyli 25g
-
mleko 1 szkl
-
mąka 500 g może wiecej zależy od mąki
-
cukier waniliowy 4 łyżki domowy z prawdziwej wanili
-
olej 5 łyżkek
-
marmolada 1 słoiczek
Żółtka ucieramy do białości mikserem, następnie stopniowo dodajemy zmielony domowy cukier waniliowy, ja już nie daję dodatkowego cukru, bo ten osłodzi wystarczająco. Dodajemy stopniowo olej, mleko z drożdżami rozkruszonymi, mąkę i miksujemy, po chwili gdy ciasto jest już gęste wyrabiamy ręką ok 5 min. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek, połowę smarujemy marmoladą różaną.
Następnie część posmarowaną przykładamy wolną, po czym radełkiem kroimy na paseczki ok 2-3 cm.
Każdy paseczek skręcamy w okół własnej osi.
Następnie paseczki zwijamy znów tworząc ślimaczka, końcówkę najlepiej dać pod spód.
Tak przygotowane układamy na pergaminie i każdą porcję pieczemy po 20-25min. w temp. 180st.
Komentarze
Prześlij komentarz