Dorsz ze szpinakiem





Składniki

  • filet z dorsza 100 g
  • szpinak mrożony 100 g
  • smietana 18% 1 łyżka
  • masło 1 łyżeczka
  • cebula czerwona 1 szt mała
  • sól himalajska 4 szczypty
  • pieprz czarny mielony 4 szczypty
  • kolendra 4 szczypty
  • mąka 1 łyżka typ 550
  • olej do smażenia 1 łyżka


Na patelnię dajemy masło, poszatkowaną cebulkę, chwilkę szklimy i dodajemy rozmrożony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. 

Rybę świeżą, kroimy na mniejsze kawałki, sprawi to iż się nie rozpadanie, bo dorsz jest dość delikatny.Doprawiamy z każdej strony.

Do szpinaku na sam koniec dodajemy śmietanę, jeśli nie liczycie kalorii, można dodać ciut więcej, mieszamy, odstawiamy.

Rybę obtaczamy tylko w mące, patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem ale pędzlem, bo to ma być danie niskokaloryczne, pieczemy po 2min z każdej strony.

Następnie układamy na talerzu przekładając szpinakiem, tworzymy fajną opcję podania.













Komentarze