Skrzydełka na ostro w chrupiącej panierce











Składniki

  • skrzydełka kurczaka 6 szt
  • papryczka chili 1/2 szt poszatkować drobno 
  • sól himalajska 1 łyzeczka /część do mąki
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna 2 szkl
  • woda letnia 300 ml
  • olej do smażenia 1 L

 Skrzydełka, myjemy, osuszamy i kroimy dzieląc je na 3 części, lotki zostawiam do bulionu.
Nacieramy mięso przyprawami, część soli zostawić do mąki, zostawiamy do zamarynowania najlepiej an całą noc.

Następnie, każdy kawałek panierujemy w mące, dobrze uciskając. 

Następnie zamaczamy w wodzie, potem znów w mące, z czasem ta woda będzie już jak ciasto ale tak to wygląda, panierujemy minimum 2 x woda i mąka, to daje dużą chrupiącą i kaloryczną panierkę.

Kolejno wrzucamy je do gorącego oleju i smażymy, na wolnym ogniu przez ok 7 min obracając je.













Komentarze