placki ziemniaczane z kiszoną kapustą




Składniki

  • ziemniaki 6 średnich szt
  • cebula biała 1 szt
  • kapusta kiszona 1 garść z marchewką
  • jajka 1 szt
  • śmietana 1 łyżka kwaśna 18%
  • sól do smaku 1/2 łyżeczki
  • pieprz 4 szczypty
  • kminek mielony 1/2 łyzeczki
  • mąka pszenna 1 łyżka kopiata typ 550



Ziemniaki obieramy, ścieramy na minimalnych oczkach, stawiamy na sitku, nad miską i czekamy aż woda ścieknie.

Kapustę szatkujemy by nie było długich nitek, do tego na grubych oczkach ścieramy cebulę.

Wodę która wyciekła z ziemniaków odlewamy ale skrobię z dna dodajemy do ziemniaków z powrotem, następnie kapustę, cebulę, jajko, mąkę i przyprawy, mieszamy, smażymy na oleju/ smalcu aż sie zrumienią z obu stron. 





Komentarze