Pierożki z jarmużem, mozzarellą, boczkiem





Składniki

CIASTO DROŻDŻOWE ZIOŁOWE ; FARSZ;
  • mozarella 1 kulka
  • kiełbasa szynkowa 100 g
  • ser żółty 100 g
  • jarmuż 2 liście
  • cebula 1 szt
  • oliwki zielone 10 szt
  • suszone pomidory 3 szt
  • pieprz czarny mielony 3 szczypty
  • kminek mielony 4 szczypty
  • sól do smaku 4 szczypty
  • papryka słodka mielona 4 szczypty

CIASTO ;

Do misy robota wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy końcówką zwaną hakiem, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek misy.

Zostawiamy na 30 min by lekko podrosło.


FARSZ ;
Wszystkie składniki kroimy na mniejsze części, tak by nam by łatwo nadziewać pierożki. 

Farsz doprawiamy i mieszamy.

Ciasto wałkujemy na ok 5mm, wycinamy koła, zależnie czy chcemy duże czy małe, ja robiłam o średnicy 6cm.

Na każdy krążek nakładamy solidną porcję farszu i zlepiamy, kładziemy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min.

Przed samym pieczeniem można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać całym kminkiem.

Pieczemy partiami po 20 min w tem 180st.






























Komentarze