Składniki
BISZKOPT CIEMNY :-
jaja 6 szt
-
mąka 4 łyżki typ 450
-
cukier puder 7 łyżek
-
kakao 3 łyżki ciemne
-
ciastka 1 szt typu prince polo lub inne
-
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
-
olej 6 łyżek
-
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
-
amaretto 8 łyżek
-
woda letnia 300 ml
-
śmietana 30 % 1 L 36%
-
cukier puder 5 łyżek
BISZKOPTY + PONCZ
-
biszkopty okrągłe 150 g
-
cukier 2 łyżki
-
spirytus 2 łyzki
-
woda 1/3 szkl
-
czekolada gorzka 1 szt
-
czekolada mleczna 1 szt
-
śmietana 30 % 300 g
-
kakao 2 łyżki
-
margaryna 2 łyżki
-
cukier 2 łyżki
-
mleko 1 łyżka
BISZKOPT :
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po żółtku z cukrem, cały czas ubijamy. Dodajemy olej.
Mąkę mieszamy z kakaem i startym na grubych oczkach ciastkiem, a także proszkiem. Dodajemy do ubitych jaja, lekko mieszamy, wylewamy do formy 23cmx33cm i pieczemy ok 20 -25 min w tem. 180st.
PONCZ DO BISZKOPTU ;
Z kawy, wody i alkoholu robimy poncz, zimnym namaczamy jedną spodnią część biszkoptu i zostawiamy tez na II część biszkoptu
BISZKOPTY I PONCZ '
Cukier wsypujemy na patelnię, czekamy aż się rozpuści i zbrązowieje, dolewamy wrzącą wodę, mieszamy, następnie alkohol, czekamy aż wszystko się połączy i lekko studzimy, nawilżamy biszkopty.
MUS CZEKOLADOWY ;
Czekolady łamiemy na kawałki i podgrzewamy razem ze śmietanką 36 %, aż całość się połączy, odstawiamy do wystudzenia.
MASA :
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku.
Część zostawiamy do dekoracji
Na I część nasączonego biszkoptu wylewamy mus czekoladowy.
Na mus czekoladowy wykładamy biszkopty, na nie białą masę .
Na białą masę kładziemy II część biszkoptu ciemnego, na koniec polewę.
POLEWA ; do garnka dajemy wszystkie składniki, mieszamy aż się połączą na gładką masę, mozna mikserem sobie przyspieszyć.
Ciepłą wylewamy na ciasto.
Z pozostawionej kremówki, robimy dekoracyjne rozetki, ja sobie dodatkowo białą masę wymieszałam z odrobiną kawy rozpuszczalnej.
Komentarze
Prześlij komentarz