Comber z królika nadziewany karczochem,szlotką i camembertem









1 comber z królika
1 karczoch mały
3 szalotki różowe
3 łyżki oliwy
2 plastry sera z ziołami camembert
sól i pierz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
bazylia kilka listków


SOS :
2 łyżki masła
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 cebulka
50 ml piwa żywiec Marcowe

pomidorki do dekoracji

Przepis

Comber nacinamy wzdłuż i rozbijamy delikatnie przez folię spożywczą, doprawiamy i zostawiamy na chwilkę.

W tym czasie na oliwie przesmażamy poszatkowaną szalotkę i pokrojonego karczocha ( nalezy najpierw usunąć łodyżkę, potem wierzchnie twarde liście, po przekrojeniu na pół jeszcze środkowe nie jadalne i gotowe, najlepiej użyć młodych egzemplarzy.) Dusimy 10-15min.

Na rozbite mięso wykładamy porcję warzywną, plaster camemberta i zwijamy w roladkę.

Do naczynia żaroodpornego dajemy masło, ocet, cukier, piwo i układamy mięso, dodajemy poszatkowaną cebulkę, kilka listków bazylii i zamykamy naczynie, umieszczamy w nagrzanym piekarniku w 170st i pieczemy przez 40 min.

Po upieczeniu, jeśli sosu jest za dużo, nalezy go zredukować, lekko zgęstnieje i będzie świetnym dodatkiem.

Komentarze