Królewicz z miodem imbirowym i cynamownowym .





Składniki

CIASTO MIODOWE
  • jajka 1 szt
  • margaryna 2/3 kostki
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • mąka pszenna 300 g może wiecej zależy od mąki
  • miód 1 łyżka duża imbirowo-cynamonowego
  • cukier 2 łyżki
Biszkopt;
  • jaja 5 szt
    cukier puder 5 łyżek 
  • mąka pszenna 3 łyżki typ 450
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • wanilia 1/2 szt ziarenka
MASA ;
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • mleko 400 ml
  • masło lub margaryna 1 kostka
  • cukier 2 łyżki

 CIASTO MIODOWE :
Z podanych składników zarabiamy ciasto jak zwykłe kruche, dzielimy na równe dwie połówki i wkładamy do lodówki na 30 min.

 Następnie na dwóch identycznych foremkach, u mnie 27cmx36cm, wyłożonych papierem do pieczenia rozwałkowujemy ciasto, można pomóc dłońmi. Pieczemy po 12-15 min w tem 180st. do zrumienienia się. Oba tak samo. Studzimy.

BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Do ubitych dodajemy kolejno żółtka i wanilię.
Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem.
Dodajemy je lekko mieszając, pieczemy na takiej samej foremce do ciasta miodowe, przez ok 25-30 min w tem 180st.

MASA :
Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, nie umniejszamy ilości mleka !
Ja jedynie dosładzam według uznania.
Do ugotowanego, gorącego wkładamy margarynę, czekamy aż się rozpusci, miksujemy na gładką masę.


SKŁADANIE ;
SKŁADANIE ;
Na I ciasto miodowe wylewamy połowę jeszcze ciepłej  masy budyniowej, powinno to już być gęste więc od razu czas na zimny biszkopt, na to druga połowa masy i II ciasto miodowe, lekko dociskamy i do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

















Komentarze

Prześlij komentarz