Składniki
CIASTO MIODOWE-
jajka 1 szt
-
margaryna 2/3 kostki
-
soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
-
mąka pszenna 300 g może wiecej zależy od mąki
-
miód 1 łyżka duża imbirowo-cynamonowego
-
cukier 2 łyżki
-
jaja 5 szt
cukier puder 5 łyżek -
mąka pszenna 3 łyżki typ 450
-
mąka ziemniaczana 2 łyżki
-
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
-
wanilia 1/2 szt ziarenka
-
budyń śmietankowy 1 opakowanie
-
mleko 400 ml
-
masło lub margaryna 1 kostka
-
cukier 2 łyżki
CIASTO MIODOWE :
Z podanych składników zarabiamy ciasto jak zwykłe kruche, dzielimy na równe dwie połówki i wkładamy do lodówki na 30 min.
Następnie na dwóch identycznych foremkach, u mnie 27cmx36cm, wyłożonych papierem do pieczenia rozwałkowujemy ciasto, można pomóc dłońmi. Pieczemy po 12-15 min w tem 180st. do zrumienienia się. Oba tak samo. Studzimy.
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Do ubitych dodajemy kolejno żółtka i wanilię.
Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem.
Dodajemy je lekko mieszając, pieczemy na takiej samej foremce do ciasta miodowe, przez ok 25-30 min w tem 180st.
MASA :
Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, nie umniejszamy ilości mleka !
Ja jedynie dosładzam według uznania.
Do ugotowanego, gorącego wkładamy margarynę, czekamy aż się rozpusci, miksujemy na gładką masę.
SKŁADANIE ;
SKŁADANIE ;
Na I ciasto miodowe wylewamy połowę jeszcze ciepłej masy budyniowej, powinno to już być gęste więc od razu czas na zimny biszkopt, na to druga połowa masy i II ciasto miodowe, lekko dociskamy i do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Bardzo fajne ciacho i świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń