Ciasto czekoladowe z wkładką wafelkowo-orzechową










Składniki

BISZKOPT CIEMNY :
  • jaja 6 szt dużych
  • cukier puder 6 łyżek
  • kakao 3 łyżki
  • mąka pszenna 4 łyżki typ 450
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżki do nasączenia/ ponczu
  • rum 50 ml/ do ponczu
  • woda letnia 50 ml/ do ponczu
WKŁADKA ;
  • wafelki 180 g/ różne w czekoladzie/ bez/
  • orzechy włoskie 1 garść
  • jaja 3 szt
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
MASA BUDYNIOWA Z CZEKOLADĄ :
  • budyń śmietankowy 1/2 opakowania
  • mleko 3/4 szkl
  • cukier puder 3 łyżki
  • masło lub margaryna 1/2 szt.
  • czekolada gorzka 100 g
MASA Z BITEJ ŚMIETANY ;
  • śmietana kremówka 500 ml/ 36%
  • cukier puder 1 łyżka
POLEWA ;
  • kakao 2 łyżki
  • margaryna 1 łyżka
  • cukier 2 łyżki
  • mleko 2 łyżki

 BISZKOPT CZEKOLADOWY ;
Ubijamy na sztywno jaja z cukrem, następnie dodajemy wymieszaną mąkę, proszek, kakao i delikatnie mieszamy, pieczemy w foremce 27x36cm ok 30 min w temp. 180st, po upieczeniu wyjmujemy z formy układamy na ściereczce do góry nogami, by stygnął i był równy.

WKŁADKA ;
do rozdrabniacza dajemy to co mamy w domu u mnie różne zalegające wafelki, do tego orzechy wszystko miksujemy. 
Jaja ubijamy na puszystą masę, w tym cieście nie dodajemy cukru.
Wafelki, orzechy mieszamy z mąką  i proszkiem i dodajemy do masy, będzie to bardzo gęste, do foremki nakładamy łyżką i lekko równamy, pieczemy ok 30 min w tem 180st w takiej samej foremce jak biszkopt.

Zimny biszkopt przekrajamy i jedną dolną część nasączamy ponczem z kawy. rumu i wody, dość solidnie.

MASA BUDYNIOWA :
Gotujemy budyń pół opakowania, studzimy.
W tym czasie ucieramy masło z cukrem na białą masę, następnie dodajemy ostudzony budyń i ucieramy aż masa się ładnie połączy.

Do masy budyniowej dodajemy pokrojoną czekoladę, mieszamy.

Na pierwszą część biszkoptu wykładamy masę budyniową z czekoladą, na to kładziemy wkładkę.

Na wkładkę dajemy ubitą śmietanę z odrobiną cukru, ja używam zawsze 36% i nie dodaję już żadnych fiksów czy żelatyny. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, już nie ponczowanego, bo by się to rozpadło.

POLEWA :
Z margaryny, kakao, cukru, mleka zagotowujemy masę, mieszając czekamy aż ładnie zgęstnieje, polewamy jeszcze ciepłą ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 24h

























Komentarze

  1. To moje ulubione ciasto !
    Piekę na wszystkie święta i sama zjadam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja włąsnie lubię zużywać gdy coś zalega w domu, po przeróbce znów jest smacznie ;) to prawie jak u krawca !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz