Składniki
-
margaryna 1 szt
-
miód prawdziwy 3 łyżki
-
cukier puder 1/2 szkl
-
cukier waniliowy 30 g/ najlepiej domowy
-
jaja 2 szt
-
mąka tortowa 600 g/ok. może więcej typ 450
-
budyń cytrynowy 2 szt. z cukrem
-
mleko 2 % 700 ml
-
truskawki świeże 300 g
-
poziomki 2 szkl
-
płatki migdałowe 70 g
Z mąki, margaryny, jaj, miodu, cukru i wanilii zagniatamy ciasto, ja robiłam bez proszku do pieczenia, jest bardziej twarde.
Dzielimy na 2 części, jedną wkładamy do zamrażarki na 30min.
Jedną częścią wylepiamy foremkę do tarty u mnie 30cm.
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy.
Na surowe ciasto w foremce wykładamy chłodny budyń, na to dajemy pokrojone owoce, można je lekko oprószyć mąką ziemniaczaną, na wierzch ścieramy drugą część ciasta i posypujemy podprażonymi płatkami, wystarczy je na 1-2 min. wrzucić na suchą patelnię.
Pieczemy o 1h w tem 180st, na górę dobrze jest dać w połowie pieczenia folię aluminiową, by się nie przypaliła za bradzo, ale to zależy od piekarnika.
Komentarze
Prześlij komentarz