Grillowany karczek na ostro w ziołach z dipem ogórkowym
Składniki
Mięso i dodatki ;
-
Karczek 500 g
-
papryczki jalapeno 3 szt mini suszone
-
rozmaryn Prymat 1 łyżeczka
-
natka pietruszki 1 łyżka siekana
-
słodka papryka Prymat 1 łyżka
-
kozieradka 1 łyżeczka
-
kminek mielony 1 łyżeczka
-
sól do smaku 1 łyżkeczka różowa himalajska
-
olej 100 ml
-
ogórek 2 szt
-
jogurt grecki 300 g
-
serek wiejski 200 g ziarnisty
-
cebula dymka 1 pęczek
-
czosnek 2 ząbki
-
sól do smaku 1/2 łyżeczki
-
papryczki jalapeno 2 szczypty
MIĘSO ;
Karczek kroimy na plastry cieńsze niż 1cm.
Do dużej miski najlepiej szklanej dajemy wszystkie przyprawy i olej, mieszamy zostawiamy na 15min.
Następnie wkładamy mięso, lekko je masując, by wszędzie były przyprawy, zostawiamy na 2-3h.
DIP :
Ogórka kroimy w małą kosteczkę, solimy i stawiamy na sitku.
Serek wiejski mieszamy z jogurtem, dodajemy przyprawy, posztakowaną dymkę i mieszamy, na koniec dodajemy ogórka.
Mięso Grillujemy po 7-8min z każdej strony, zależy od upodobań stopnia wysmażenia mięsa, ja krwistego nie lubię.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz