Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami



Składniki

CIASTO :
  • drożdże świeże 100 g
  • mąka pszenna 1 kg ok może więcej
  • mleko 500 ml
  • cukier puder 1 szkl.
  • wanilia 1 szt laska ziarenka
  • żółtko jaja 4 szt.
  • olej 1/2 szkl
Jabłka :
  • jabłka 6 szt
  • cukier waniliowy 30 g
  • cynamon 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie 100 g
LUKIER :
  • białka 1 szt
  • cukier puder 1 szkl. ok może mniej.


Najpierw robimy nadzienie, jabłka obieramy, w rozdrabniaczu robimy z nich mus, następnie przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i smażymy do odparowania soków. Studzimy. 


CIASTO :
Z 1 szkl. mąki, mleka, drożdży, 3 łyżek cukru, robimy zaczyn, mieszamy, zostawiamy by zaczął pracować.
W tym czasie z pozostałym cukrem i wanilią,  ubijamy żółtka na jasną puszystą masę.
Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i dalej lekko miksujemy.


Kolejno dodajemy olej, a następnie zmieniamy końcówkę z ubijającej, na hak i dodajemy porcjami mąkę, gdy ciasto będzie już bardzo gęste, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok 10-15 min.
Odstawiamy przykryte ściereczką aż wyrośnie na ok 1h w ciepłe miejsce.


Ciasto wałkujemy na prostokąt, wielkość dowolna, do niej zależy tylko potem finalna wielkosć drożdżówek.
Ja sobie podzieliłam ciasto na 3 części i każdą osobno wałkowałam.
Na połowę ciasta smarujemy musem, posypujemy orzechami, składamy tworząc mniejszy prostokąt, zlepiamy do okoła wszystkie boki.

Tak przygotowane, kroimy znów na prostokąty, wąskie, bo to jeszcze urośnie.

Bierzemy w dłonie każdy paseczek i trzymamy jeden koniec nie ruchomo, a drugim obracamy 2 razy, tworząc taką spiralkę.
Posypujemy jeszcze dla dekoracji orzechami, możemy też posmarować żółtkiem wcześniej, zostawiamy na 20 min. by znów podrosło.

Pieczemy po ok18-20 min, w tem. 180st. Do zrumienia się.


LUKIER :
Białko mieszamy z pudrem i od razu całość ubijamy, nie za długo, ma to być lejący się lukier, biały, jak zastygnie powinien się kruszyć.

Polewamy ostygnięte drożdżówki.


















Komentarze