Sernik na ciemnym kruchym cieście









Składniki

CIASTO :
  • margaryna 1 szt
  • jaja 3 szt
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • cukier puder 1 szkl
  • wanilia 1/2 szt.
  • kakao 3 łyżki
  • mąka pszenna 500 g / ok może więcej zależy
Masa serowa ;
  • jaja 8 szt
  • budyń śmietankowy 1 szt
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyzki
  • ser biały 1 kg zmielony 2 razy
  • skórka pomarańczowa 2 łyżki
  • cukier puder 2 szkl
  • margaryna 250 g


Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto, wydrążamy ziarenka z wanilii i wyrabiamy szybko kruche ciasto. Czasami mąki potrzeba więcej, czasami mniej zależy to od wielkości jaj, jak i typu mąki, ja użyłam 450 typ, dodaję sody by ciasto nie było bardzo twarde. 

Ciasto dzielimy na pół, jedną część do lodówki, a drugą jeszcze na 2-3 mniejsze i do zamrażarki, by łatwiej było zetrzeć na tarce.

MASA SEROWA :

Mam dwa roboty więc, do jednej miski dajemy margarynę i ucieramy do białości z cukrem, po czym dodajemy po jednym żółtku i cały czas ucieramy,następnie dodajemy mąki, budyń i  ser partiami i cały czas ucieramy, pod koniec skórkę z pomarańczy, a w drugiej misce ubijamy białka, po ubiciu dodajemy je do masy serowej, lekko mieszamy.Formę 36x32cm wykładamy połową ciasta, dobrze jest użyć papier do pieczenia, na ciasto surowe wylewamy masę serową.

Na masę serową ścieramy zimne ciasto, najlepiej na tarce do warzyw, na grubych oczkach, pieczemy ok 1h i 20 min w tem 180st pilnując by się nie przypaliło.






Komentarze