Papryka faszerowana kaszą, indykiem i serem owczym




Składniki

  • papryka czerwona 2 szt duże
  • filet z indyka 100 g
  • cebula dymka 4 szt
  • oliwa z oliwek 3 łyzki
  • grzyby suszone 1 łyżka
  • papryczka chili 2 cm
  • ser owczy 100 g
  • sól 3 szczypty/ ser jest słony
  • szczypiorek 3 łyżki
  • bulion warzywny 1 szkl.
  • kasza jęczmienna 5 łyżek







Papryki myjemy, przecinamy na pół w poprzek, tak by ogonki zostały po równo na każdej połówce, wydrążamy ostrożnie nasiona.

Do garnka wlewamy oliwę, przesmażamy poszatkowaną dymkę, dodajemy pokrojonego indyka, pokruszone suszone grzyby, doprawiamy, gdy mięso się zetnie, dodajemy kaszę, podlewamy pół szklanki bulionu, czekamy aż całość odparuje.Na koniec dodajemy szczypiorek.

Paprykę faszerujemy farszem, po czym umieszczamy w naczyniu do zapiekania, podlewamy bulionem dno by nam się nic nie przypaliło, na wierzch ścieramy ser twardy owczy, lub inny, przykrywamy naczynie i na 45 min. do piekarnika 180st.









Komentarze