Składniki
-
makaron lasagne 15 listków
-
mięso gulaszowe z indyka 150 g
-
królik 1 noga
-
marchew 1 szt
-
pietruszka 1/2 szt
-
cebula biała 1 szt
-
seler 1 plaster 3cm
-
natka pietruszki 3 łyżki
-
bazylia 2 łyżki
-
czosnek w oleju z ziołami 10 ząbków
-
papryka konserwowa 150 ml/ mały słoik
-
passata pomidorowa 500 ml
-
Pomidory krojone z puszki 450 g
-
cukier 3 łyżeczki
-
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczka
-
sól do smaku 1 płaska łyżeczka
-
kolendra mielona 1/2 łyżeczka
-
parmezan starty 100 g
Mięso mielimy,królicze obieramy oczywißcie z koßci , do garnka wlewamy oliwę z czosnku, część czosnku zmieliłam z mięsem, część zostawiłam w całości. Przesmażamy aż mięso stanie się szare.
Warzywa ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do mięsa.
Paprykę kroimy w paseczki, dodajemy do garnka.
Następnie dodajemy passatę, i pomidory z puszki, mieszamy i cały czas na wolnym ogniu dusimy.
Na koniec dodajemy bazylie i natké. Ja użyłam mrożonych bo mam jeszcze zapasy.
Doprawiamy, dusimy ok 1h sos ma stać się mocno czerwony, część powinna odparować i zgęśtnieć.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, połowę czasu podanego na opakowaniu.
Do naczynia żaroodpornego na dno dajemy
najpierw sos, potem warstwę makaronu, znowu sos, ser i tak do wyłożenia całej
formy.
Wstawiamy do piekarnika na 35-45min wtem
170st, dobrze jest naczynie przykryć, by góra się nie spiekła za bardzo.
Komentarze
Prześlij komentarz