Lazania z królikiem i indykiem










Składniki

  • makaron lasagne 15 listków
  • mięso gulaszowe z indyka 150 g
  • królik 1 noga
  • marchew 1 szt
  • pietruszka 1/2 szt
  • cebula biała 1 szt
  • seler 1 plaster 3cm
  • natka pietruszki 3 łyżki
  • bazylia 2 łyżki
  • czosnek w oleju z ziołami 10 ząbków
  • papryka konserwowa 150 ml/ mały słoik
  • passata pomidorowa 500 ml
  • Pomidory krojone z puszki 450 g
  • cukier 3 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczka
  • sól do smaku 1 płaska łyżeczka
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczka
  • parmezan starty 100 g






Mięso mielimy,królicze obieramy oczywißcie z koßci , do garnka wlewamy oliwę z czosnku, część czosnku zmieliłam z mięsem, część zostawiłam w całości. Przesmażamy aż mięso stanie się szare. 

Warzywa ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do mięsa.

Paprykę kroimy w paseczki, dodajemy do garnka.

Następnie dodajemy passatę, i pomidory z puszki, mieszamy i cały czas na wolnym ogniu dusimy.


Na koniec dodajemy bazylie i natké. Ja użyłam mrożonych bo mam jeszcze zapasy.

Doprawiamy, dusimy ok 1h sos ma stać się mocno czerwony, część powinna odparować i zgęśtnieć.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, połowę czasu podanego na opakowaniu.


Do naczynia żaroodpornego na dno dajemy najpierw sos, potem warstwę makaronu, znowu sos, ser i tak do wyłożenia całej formy.
Wstawiamy do piekarnika na 35-45min wtem 170st, dobrze jest naczynie przykryć, by góra się nie spiekła za bardzo. 
 
 


























Komentarze