Domowa wędzona kiełbasa wieprzowa





Składniki

  • łopatka bez kości 3 kg
  • Karczek 3 kg
  • podgardle surowe 1 kg
  • boczek surowy 1 kg
  • majeranek Prymat 24 g/ po 3g na 1kg mięsa
  • sól peklowa 60 g
  • sól 60 g
  • kminek mielony 24 g
  • pieprz kolorowy ziarnisty 12 g mielony
  • pieprz ziołowy 12 g
  • cukier 16 g po 2 g na 1kg mięsa
  • woda 1 i 1/2  L
  • czosnek 10 ząbków








Mięso zmieliłam na grubych sitkach czyli 7mm karczek i łopatkę, a boczek i podgarle na małych 5mm. Wszystko wymieszałam i dodałam przyprawy odważone dokładnie plus czosnek przeciśnięty przez praskę.

Mięso wyrabiamy aż będzie odchodziło od ręki, ok 30min, stopniowo dolewając wodę.

Jelita zakupiłam w sklepie spożywczym, należy je namoczyć w wodzie, zlać ją 2 razy i przepłukać jelita w środku letnią wodą.

Elektryczną maszynką nabijamy mięso do jelit, dobrze jest sobie końcówkę natrzeć smalcem, bądż olejem i powoli jedna osoba powinna wciskać mięso, druga formować, starajcie się dobrze nabijać by nie było pustych miejsc.  

Gotowá do wędzenia kiełbasę zawijamy na drążkach tak by się nie stykała ze sobą , można formować małe wianki, długie, pełna dowolność, tak należy zostawić na 1h.
Następnie umieszczamy w wędzarni, opalanej drzewem najlepiej owocowym, wędzimy ok 3-4 h w temp. tu zależy od naszych preferencji, jeśli chcecie bardziej suchą to najpierw nad żarem w tep. ok 60st. się ją osusza pzrez 1h potem wędzi dymem w podobnej temp. tu już pełna dowolność, ważne by nie palić za bardzo.


Uwędzoną kiełbasę zostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego wystygnięcia, skórka zacznie się marszczyć, a soki zostaną w środku.
















Komentarze