Biała kiełbasa parzona domowa wieprzowa












Składniki

MIĘSO ;
  • Karczek 3 kg
  • łopatka bez kości 1,30 kg
  • podgardle surowe 0,70 g
  • woda 0,75 L
  • sól 35 g
  • sól peklowa 40 g
  • pieprz kolorowy ziarnisty 15 g mielony/ na 1kg 3g
  • majeranek 15 g / na 1kg 3g
  • gorczyca 10 g
  • pieprz ziołowy 80 g
  • kminek mielony 15 g / 3g na 1 kg mięsa
  • kolendra mielona 70 g
  • cukier 10 g po 2 g na 1kg mięsa
  • czosnek 8 ząbków
ZALEWA PARZENIE :
  • woda 5 L ok tak by kiełbasa była zanużona
  • liść laurowy 2 szt
  • owoc jałowca 6 kulek
  • ziele angielskie 8 szt
  • sól 1 łyżka
  • pepperoni 2 łyżeczki jeśli lubicie ostre



Mięso kroimy na małe kawałki po czym mielimy je na grubych oczkach u mnie 6mm, podgarle mieliłam na małych oczkach 5mm .

Do mięsa dodajemy odważone przyprawy, użyłam jak w przepisie 15g ogólnie soli pomieszanej z peklosolą na 1kg mięsa, co dało na 5kg 75 g, pozostałe przyprawy można dodać według uznania, jeśli lubicie wyraziste smaki to więcej, dobrze sobie zapisywać na karteczce, by potem móc modyfikować. Moja kiełbasa wyszła słona, nie za ostra, ale wyrazista w smaku, jestem pod wrażeniem :) 

Mięso wyrabiamy ok 30 min, dodając stopniowo wodę, następnie jeśli czas nas nie goni dobrze jest zostawić na 2-3h.

Jelita wieprzowe zakupiłam w sklepie solone, nalezy je wymoczyć i 2-3 razy zmienić wodę, przed nałożeniem na końcówkę do nabijania kiełbasek, należy je przepłukać wlewając do środka jelita ciepłą wodę, następnie końcówkę natłuścić smalcem bądż olejem i naciągać jelita.

Mięso porcjami wkładamy do maszynki i powoli nabijamy jelita, można robić małe kiełbaski, duże, jak kto woli, wystarczy określoną porcję zawinąć 2 razy i już wyciskać następną. 

Do dużego 10 L garnka wlewamy wodę, dodajemy podane przyprawy, jeśli nie lubicie ostrości pomińcie papryczkę pepperoni, doprowadzamy wodę do wrzątku nie gotującego się, wrzucamy kiełbaski i parzymy ok 45 min, następnie wyciągamy i pozwalamy im ostygnąć.

 












 


Komentarze