Bajaderki - kuleczki czekoladowe




Składniki

  • Biszkopt 300 g czekoladowy
  • Biszkopty 300 g
  • czekolada 100 g z kokosem
  • śmietana 30 % 150 ml
  • cukier puder 1 łyżka do smaku
  • kakao 1 łyżka
  • rum 50 ml
  • wiórki kokosowe 1 szkl
  • migdały 2 łyżki





Bajaderki powstają zazwyczaj z resztek pozostałych po pieczeniu, często gdzieś coś trzeba ściąć, bo nie równe, czy nawet ciasto wyjdzie za wysokie i co potem ?
Właśnie takie kuleczki można zrobić z niczego, a są bardzo smaczne.
U mnie właśnie powstały z resztek bo weekendowym pieczeniu, do tego w domu zalegały biszkopty, które nie nadawały sie do tiramisu, czekolada, która nikomu by nie smakowała, w taki sposób wykorzystuję to co mam a deser jest zachwycający.

Ciasto biszkoptowe, lub każde inne kruszymy dłońmi.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem.
Migdały i biszkopty  rozdrabniamy w rozdrabniaczu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej kakao, mieszamy by się połączyło.
Zasada jest taka, że do suchych składników dodajemy masę, czy śmietanę, by móc kontrolować wilgotność, masa ma być bardzo zwarta, można ją zawsze rozrzedzić alkoholem, po wstawieniu do lodówki na pewno stężeje jeszcze, ale powinno dać się dobrze formować kuleczki.

Więc wszystko mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy śmietanę i rum, mieszamy, jeśli konsystencja nam odpowiada, to każdą kuleczkę obtaczamy w kokosie, wkładamy do lodówki.







Komentarze