Składniki
JABŁKA PRAŻONE :-
jabłka 4 szt
-
cukier trzcinowy 2 łyżki
-
skórka pomarańczowa 1 łyżka
-
masło 1 łyżka
-
kardamon mielony 2 szczypty
-
cynamon mielony 2 szczypty
-
żółtka 3 szt
-
drożdże 75 g
-
cukier 1;2 szkl
-
margaryna 1 kostka
-
śmietana 18 proc 3 łyżki kwaśna
-
mąka pszenna 600 g/ ok może więcej/ typ 500
CIASTO:
Żółtka ucieramy z cukrem do białości.
Następnie dodajemy drożdże wymieszane ze śmietaną, tak by były rozpuszczone.
Kolejno dodajemy margarynę i wyrabiamy chwilę robotem, można też już zacząć dodawać po troszku mąkę.
Ja jak długo mój robot daje radę wyrabiam właśnie nim, pod koniec przekładam ciasto na stolnice i tylko dokańczam, lekko podsypując mąką.
Ciasto ma być elastyczne, łatwo odchodzić od dłoni, zostawiamy je na 3-4h w lodówce by odpoczęło.
JABŁKA :
Do garnka dajemy masło, cukier i przyprawy, lekko karmelizujemy, następnie wkrajamy jabłka, mieszamy by się nie przypaliło i na małym ogniu, czekamy aż cały sok odparuje, pod koniec dodajemy skórę z pomarańczy, studzimy.
Ciasto wałkujemy i wycinamy trójkąty, na każdy układamy porcję zimnych jabłek.
Rogale zwijamy tak by nadzienie było widoczne, jest gęste więc nie wypłynie podczas pieczenia, a rogale będą ładniej się prezentować.
Komentarze
Prześlij komentarz