Składniki
-
papryka czerwona 2 szt duże lub 3 małe
-
cebula czerwona 1 szt
-
oliwa 3 łyżki
-
filet z kurczaka 1 szt mała ok 150g
-
gruszka 1 szt
-
białe wino 1/2 szkl
-
ryż 100 g
-
natka pietruszki 2 łyżki
-
sól 1/2 łyżeczki
-
kminek mielony 2 szczypty
-
chilli 2 szczypta/ suszone płatki
-
bazylia 2 szczypta suszona
-
kolendra 1/2 łyżeczki
Do garnka wlewamy oliwę, na rozgrzaną wrzucamy poszatkowaną cebulkę i pokrojone mięso, smażymy aż białko się zetnie, a cebula zeszkli.
Następnie całość doprawiamy podanymi przyprawami.
Gruszkę kroimy w kosteczkę i dodajemy razem z ryżem, mieszamy, chwilkę smażymy.
Wlewamy wino i na bardzo małym ogniu podgrzewamy aż nie będzie płynu.
Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki.
Papryki przecinamy na pół i wydrążamy środki, do każdej nakładamy farszu i układamy w formie do zapiekania, ja swoją porcję robiłam na parze i wyszła też wspaniała w smaku, podajemy solo bądż z sosem pomidorowym.
W piekarniku zapiekamy ok 40 min.
Komentarze
Prześlij komentarz