Składniki
-
Karczek 4 plastry
-
pomidory 4 szt lima, lub inne bez pestek
-
czosnek z chili 10 szt
-
szalotka 4 szt
-
kminek mielony 1/2 łyżeczki
-
sól 1/2 łyżeczki
-
rozmaryn suszony 1 szczypta
-
szałwia 1 szczypta
-
oliwa z oliwek 2 łyżki
Karczek kroimy w plastry i nacieramy przyprawami, następnie przesmażamy na oliwie z każdej strony by białko się ścięło, dzięki temu mięso pozostanie soczyste.
Szalotki kroimy w piórka, dodajemy do mięsa, czosnek wrzucamy w całości, a pomidory kroimy w ósemki, obierając wcześniej ze skórki, całość szczelnie zamykamy w naczyniu, ogień zmniejszamy do minimum i dusimy ok 1h, mięso puści troszkę soków, więc nic się nie przypali, pod koniec można sos zredukować, według uznania.
Ja podaję z surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz