Karczek duszony z pomidorami, czosnkiem z chilli i szalotką




Składniki

  • Karczek 4 plastry
  • pomidory 4 szt lima, lub inne bez pestek
  • czosnek z chili 10 szt
  • szalotka 4 szt
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • rozmaryn suszony 1 szczypta
  • szałwia 1 szczypta
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

Karczek kroimy w plastry i nacieramy przyprawami, następnie przesmażamy na oliwie z każdej strony by białko się ścięło, dzięki temu mięso pozostanie soczyste.

Szalotki kroimy  w piórka, dodajemy do mięsa, czosnek wrzucamy w całości, a pomidory kroimy w ósemki, obierając wcześniej ze skórki, całość szczelnie zamykamy w naczyniu, ogień zmniejszamy do minimum i dusimy ok 1h, mięso puści troszkę soków, więc nic się nie przypali, pod koniec można sos zredukować, według uznania.

Ja podaję z surówką. 







Komentarze