Składniki
-
filet z dorsza 300 g
-
szalotka 3 szt
-
masło 1 łyżka
-
mąka pszenna 1 łyżka
-
mleko 1 szkl
-
śmietana 18 proc 3 łyżki kwaśna
-
serek topiony 3 trójkąty ziołowy
-
natka pietruszki 3 łyżki
-
sól do smaku 1/2 łyżeczki
-
kolendra mielona 1.2 łyzeczki
-
pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
Do garnka dajemy masło, topimy, dodajemy pokrojoną szalotkę i lekko przesmażamy, następnie dodajemy mąkę i mieszamy, ok 2minuty.
Następnie wlewamy stopniowo mleko, mieszamy cały czas, zrobi nam się coś jak beszamel.
Teraz dodajemy serki topione i mieszamy aż się rozpuszczą.
Następnie śmietanę i mieszamy, całość miksujemy blenderem, na gładką jednolitą masę, jeśli jest za gęste dolewamy mleka, lub wina białego. Całość doprawiamy podanymi przyprawami.
Rybę kroimy na kawałki, oprószamy kolorowym pieprzem i solą.
Do sosu tuż przed podaniem wkładamy rybę na 5 min, można lekko przemięszać, by cała się schowała, garnek przykryć.
Pod koniec dodać natkę, wymieszać i podawać.
Ale smaka robisz ;)
OdpowiedzUsuńprzyjedź koniecznie sama nie umiem ;)
OdpowiedzUsuńmmm musi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńFajnie pokazane krok po kroku. Wygląda smakowicie, na pewno skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńSuper, chętnie zjem takie pyszności
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na rybkę :)
OdpowiedzUsuń