Zebra z rumem, amaretto i kawą






















Dziś postanowiłam zrobić popularne ciasto, ale o nieco głębszym smaku, wyszło wspaniale

Składniki

  • jaja 5 szt duże
  • rum 50 ml
  • amaretto 100 ml
  • woda 70 ml
  • olej 3.4 szklanki
  • cukier 200 g
  • wanilia 1/2   laski
  • kakao 1 duża łyżka
  • kawa rozpuszczalna 1 duża łyżka
  • mąka tortowa 2 i 1/2  szkl + 2 łyżki do białej części
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka z kopką
  • soda oczyszczona 1.2  łyżeczki


Jaja całe ubijamy mikserem do białości razem z cukrem i wanilią.

Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą.

Do szklanki wlewamy sobie rum, wodę gazowaną, amaretto.

Do ubitych jaj stopniowo po 1 łyżce dodajemy mieszankę alkoholową, następnie powoli wlewamy olej, na koniec dodajemy mąkę, lekko mieszamy mikserem.

Masę przekładamy do dwóch takich samych miseczek, dzielimy po równo, do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, do drugiej kakao i kawę, mieszamy delikatnie aż się połączy.

Foremkę 35cmx 12cm wykładamy papierem, na środek kładziemy 2 łyżki ciasta jasnego, na to samo miejsce ciasto ciemne, cały czas kładziemy ciasto na ciasto, dzięki temu, samo ładnie się układa w paseczki.

Pieczemy w 180st ok 50min do suchego patyczka.
















Komentarze

Prześlij komentarz