Składniki
-
ryż długoziarnisty 2 torebki po 100g
-
wołowina 100 g pieczeń
-
marchew 1 szt
-
papryka czerwona 1/2 szt
-
cebula czerwona 1 szt
-
seler 1 plaster
-
czosnek 2 ząbki
-
passata pomidorowa 400 ml
-
wino białe wytrawne 100 ml
-
kmin rzymski 3 szczypty
-
estragon 3 szczypty
-
sól do smaku 1/2 łyżeczki
-
cukier 1 łyżeczka
-
oliwa aromatyzowana 3 łyżki ostra pepperoni
-
kolendra mielona 4 szczypty
-
pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
Wołowinę mielimy w maszynce, razem z czosnkiem.
Do garnka wlewamy oliwę, ja robię ją sama ostrą z pepperoni, dodajemy mięso i przesmażamy.
Warzywa kroimy w cienkie paski, dodajemy do mięsa, wlewamy wino, passatę i doprawiamy, dusimy ok 40 min bez przykrycia, by całość zgęstniała.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz