Sos mięsno warzywny z gruszką













Składniki

  • mięso wieprzowe 250 g łopatka
  • cebula 1 szt
  • margaryna 1 łyżka
  • seler korzeniowy 1 plaster
  • papryka czerwona 1 szt szpiczasta słodka
  • gruszki 1 szt twardawa
  • chilli 2 szczypty
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona 2 szczypty
  • cząber 2 szczypty
  • kminek mielony 2 szczypty
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • śmietana 18 proc 1 łyżka kwaśna gęsta





Do garnka dajemy tłuszcz i czekamy aż się rozpuści.

Następnie przesmażamy pokrojone w kostkę mięso.

Dodajemy poszatkowaną cebulę.

Kroimy paprykę, seler w kostkę małą i również dodajemy.
Cały czas wszystko mieszając.
Na koniec przyprawy i zalewamy wszystko 1L wody.

Gotujemy ok 45 min bez pokrywki na wolnym ogniu.
Teraz czas dodać pokrojoną gruszkę,gotujemy jeszcze ok 15 min, aż mięso będzie miękkie, sos odparować do ilości przez nas potrzebnej.

Na koniec mieszamy mąkę ze śmietaną dodajemy troszkę płynu z sosu by wyrównać temperaturę i zagęszczamy sos.

Podajemy z kluskami, ziemniakami, plackami. 






Komentarze