Schab nadziewany grzybami leśnymi i śliwką suszoną










Składniki

  • schab bez kości 600 g
  • śliwki suszone 15 szt
  • grzyby suszone 1 garść
  • szalotka 3 szt
  • masło 2 łyżki
  • margaryna 2 łyżki
  • natka pietruszki 1 łyżka
    1 łyżeczka papryki słodkiej
  • majeranek 2 szczypty
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 1.2 łyżeczki
  • sól morska 1 łyżeczka
  • grubo mielony czarny pieprz Prymat 1 łyżeczka


Grzyby leśne namaczamy dzień wcześniej w wodzie.

Następnego dnia gotujemy je ok 25min.
Odcedzamy kroimy na drobno.

Szalotkę przesmażamy na maśle z częścią przypraw, aż się zrumieni. 

Do szalotki dodajemy grzyby i smażymy z 10 min cały czas mieszając, pod koniec wrzucamy śliwki i natkę pietruszki, studzimy.

Schab nacinamy jak na obrazku robiąc nacięcie według uznania czy ma być więcej farszu czy mniej.Starajmy się nie przebić na wylot mięsa z drugiej strony.

W miejsce nacięcia wkładamy farsz, dość mocno upychając, na koniec można spiąć wykałaczką.

Mięso nacieramy pozostałymi przyprawami i obsmażamy na margarynie z każdej strony by mięso pozostało w środku soczyste.
Następnie przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy ok 1h w tem 170st pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia.
Po wyjęciu chwilę odczekajmy i kroimy w plastry, podajemy z ziemniakami i surówkami.


















Komentarze