Składniki
-
mięso wołowe 200 g pieczeniowe
-
cebula biała 1 szt
-
por 3 cm
-
szalotka 2 szt
-
czosnek ząbki 4 szt
-
papryka ostra 1 szt mała
-
passata pomidorowa 500 g
-
kalarepka młoda 1 szt
-
rzodkiew biała 1 szt mała
-
parmezan 4 łyżki
-
sól 1/2 łyżeczki
-
cukier 1/2 łyżeczki
-
bazylia 10 listków
-
oliwa z oliwek 5 łyżek
-
makaron penne 250 g
Do żeliwnego garnka dajemy oliwę, bazylię i pokrojony czosnek, lekko rumienimy.
Dodajemy zmielone mięso, mieszamy przesmażamy.
Następnie dodajemy poszatkowaną cebulę, szalotkę i pora, znów przesmażamy na wolnym ogniu.
Papryczkę ostrą pieczemy w piekarniku az zbrązowieje, po czym obieramy ze skórki i dodajemy do garnka.
Rzodkiew i kalarepkę szatkujemy na grubych oczkach dodajemy do reszty składników.
Doprawiamy, wlewamy passatę i dusimy ok 1h bez przykrycia, sos ma zgęstnieć.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem, dodajemy parmezan, odczekujemy 5 min podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz