Składniki
-
makaron muszle 16 szt
-
pieczarki 400 g
-
cebula biała 1 szt
-
margaryna 1 łyżka
-
estragon 1/2 łyżeczki
-
cząber 1/2 łyżeczki
-
chilli 2 szczypty
-
sól 1/2 łyzeczki
-
pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
-
kapusta kiszona 2 garście
-
boczek wędzony 200 g
-
papryka konserwowa 3 plastry
-
natka pietruszki 2 łyżki
-
bazylia 5 listków
-
oliwa 4 łyżki
-
bulion warzywny 1/2 szkl
-
ser żółty 100 g szafir
Do garnka dajemy margarynę, rozpuszczamy ją, siekamy cebulę i pieczarki, doprawiamy podanymi przyprawami i smażymy aż do odparowania soków i lekkiego zrumienienia.
Kapustę kiszoną odcedzamy jeśli jest taka potrzeba i kroimy by nie było długich nitek.Dodajemy do pieczarek.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie 3/4 czasu podanego na opakowani, u mnie było 12 min więc gotowałam 9min. odcedzamy i lekko studzimy.
Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy aż się zrumieni.
Paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę siekamy i dodajemy do farszu, mieszamy, zostawiamy na 30 min by smaki się połączyły.
Zimne muszle nadziewamy farszem i układamy w naczyniu wysmarowanym oliwą i dla aromatu dodałam liście bazylii. na koniec zalewamy odrobiną bulionu.
Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 180st posypujemy startym Szafirem, to dobry kremowy ser żółty, zapiekamy ok 15-20 min naczynie przykrywamy, by nam góra nie wyschła.
Komentarze
Prześlij komentarz