Muszle nadziewane kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem








Składniki

  • makaron muszle 16 szt
  • pieczarki 400 g
  • cebula biała 1 szt
  • margaryna 1 łyżka
  • estragon 1/2 łyżeczki
  • cząber 1/2 łyżeczki
  • chilli 2 szczypty
  • sól 1/2 łyzeczki
  • pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
  • kapusta kiszona 2 garście
  • boczek wędzony 200 g
  • papryka konserwowa 3 plastry
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • bazylia 5 listków
  • oliwa 4 łyżki
  • bulion warzywny 1/2 szkl
  • ser żółty 100 g szafir


Do garnka dajemy margarynę, rozpuszczamy ją, siekamy cebulę i pieczarki, doprawiamy podanymi przyprawami i smażymy aż do odparowania soków i lekkiego zrumienienia. 

Kapustę kiszoną odcedzamy jeśli jest taka potrzeba i kroimy by nie było długich nitek.Dodajemy do pieczarek.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie 3/4 czasu podanego na opakowani, u mnie było 12 min więc gotowałam 9min. odcedzamy i lekko studzimy.

Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy aż się zrumieni.

Paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę siekamy i dodajemy do farszu, mieszamy, zostawiamy na 30 min by smaki się połączyły.

Zimne muszle nadziewamy farszem i układamy w naczyniu wysmarowanym oliwą i dla aromatu dodałam liście bazylii. na koniec zalewamy odrobiną bulionu.

Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 180st posypujemy startym Szafirem, to dobry kremowy ser żółty, zapiekamy ok 15-20 min naczynie przykrywamy, by nam góra nie wyschła.























Komentarze