MASA JAJECZNA ;
-
jaja 4 szt
-
śmietana kremowa 36% 500 g
-
cukier puder 1 szkl
-
amaretto 50 ml
-
wanilia 1 szt
-
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
-
margaryna 1 łyżka
-
kakao 1 łyżka
-
cukier 1 łyżka
-
mleko 4 łyzki
-
kajmak 3 łyżki
Jaja ubijamy na puszystą masę z wanilią, cukrem, pod koniec ubijania dodajemy amaretto.
Śmietanę najlepiej 36% ubijamy na sztywno.Pilnujemy by jej nie przebić.Dodajemy do masy jajecznej.
Do tak przygotowanej masy dodajemy kawę i lekko mieszamy, może być wymieszane nie dokładnie, te lody takie powinny być, gdzieś kawowe, gdzieś tylko czuć wanilię.
SOS CZEKOLADOWY :
Do garnka dajemy margarynę, cukier, kakao, czekamy aż się rozpusci wszystko i połączy, dodajemy mleko, mieszamy aż sos zgęstnieje tak jak się robi polewę.
Gdy lekko prze stygnie dodajemy kajmak i najlepiej mikserem ładnie mieszamy, by powstał gładki sos.
Do plastikowego pojemnika mój miał 2,5L wlewamy masę jajeczną, a na wierz sos czekoladowy, część możemy sobie zostawić, do dekoracji deseru jak już lody zamarzną.
Wkładamy zamknięte pudełko do zamrażarki i czekamy aż się zamrożą.
Podajemy z bitą śmietaną, polane sosem czekoladowym, likierem według uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz