Składniki
-
mięso wieprzowe 300 g
-
olej aromatyzowany 6 łyżek ostry pepperoni
-
papryka czerwona 1 szt
-
papryka zielona 1 szt
-
papryka żółta 1 szt
-
cukinia 1 szt
-
kalarepka młoda 1 szt
-
cebula biała 1 szt
-
pieczarki 400 g
-
seler korzeniowy 1 plaster 1cm
-
majeranek 1 łyżeczka
-
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
-
kminek mielony 1/2 łyżeczki
-
cukier 1 łyżka
-
przecier pomidorowy 30 g
-
sól 1 łyżeczka
-
woda 2 L
-
śmietana 18 proc 3 łyżki gęsta kwaśna
-
mąka pszenna 2 łyżki
Do dużego garnka dajemy ostry olej ja mam taki robiony z pepperoni i te papryczki 2 też dajemy, na tym przesmażamy pokrojone mięso w kostkę u mnie to karczek i szynka.
Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy mieszamy i smażymy aż stanie się rumiane, nawet bardzo.
Pieczarki kroimy w ćwiartki dobrze jeśli mamy malutkie, cukinię, kalarepkę w kosteczkę.
Papryki kroimy w kostkę, seler w paseczki. dodajemy do mięsa, razem z pokrojoną cebulą, pieczarkami, podduszamy aby całość zmiękła, a pieczarki zmniejszyły swoją objętość.
Całość zalewamy wodą i gotujemy ok 50 min. na wolnym ogniu,dodajemy przecier.
Na koniec mąkę mieszamy ze śmietaną, odrobiną zimnej zupy i zagęszczamy naszą potrawkę, zagotować i można podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz