Jednogarnkowy gulasz mięsno warzywny


Składniki

  • mięso wieprzowe 300 g
  • olej aromatyzowany 6 łyżek ostry pepperoni
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka zielona 1 szt
  • papryka żółta 1 szt
  • cukinia 1 szt
  • kalarepka młoda 1 szt
  • cebula biała 1 szt
  • pieczarki 400 g
  • seler korzeniowy 1 plaster 1cm
  • majeranek 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżka
  • przecier pomidorowy 30 g
  • sól 1 łyżeczka
  • woda 2 L
  • śmietana 18 proc 3 łyżki gęsta kwaśna
  • mąka pszenna 2 łyżki






Do dużego garnka dajemy ostry olej ja mam taki robiony z pepperoni i te papryczki 2 też dajemy, na tym przesmażamy pokrojone mięso w kostkę u mnie to karczek i szynka.

Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy mieszamy i smażymy aż stanie się rumiane, nawet bardzo.

Pieczarki kroimy w ćwiartki dobrze jeśli mamy malutkie, cukinię, kalarepkę w kosteczkę.

Papryki kroimy w kostkę, seler w paseczki. dodajemy do mięsa, razem z pokrojoną cebulą, pieczarkami, podduszamy aby całość zmiękła, a pieczarki zmniejszyły swoją objętość.

Całość zalewamy wodą i gotujemy ok 50 min. na wolnym ogniu,dodajemy przecier.


Na koniec mąkę mieszamy ze śmietaną, odrobiną zimnej zupy i zagęszczamy naszą potrawkę, zagotować i można podawać.













Komentarze