Składniki
CIASTO :-
smalec 1/3 kostki
-
margaryna 1/3 kostki
-
jaja 2s szt
-
drożdże 1/2 opakowania
-
cukier waniliowy 60 g 2 duże opakowania
-
cukier puder 1/2 szkl
-
mąka 400 g
-
śmietana 3 łyżki gęsta kwaśna 18%
-
ser biały 250 g
-
skórka pomarańczowa 1 łyżka
-
cukier puder 2 łyżki
-
żółtka 1 szt
-
jabłka 1 szt
CIASTO :
Do miski robota dajemy składniki na ciasto i wyrabiamy je, mąki moze wejść do 500g zalezy od wielkości jaj i śmietany, ciasto wkładamy do lodówki na 4h.
Powinno lekko podróść i zrobić się bardziej zwarte.
NADZIENIE :
Ser mieszamy z cukrem, skórką i żółtkiem, widelcem lekko rozgniatając.
Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt, po czym smarujemy serem i zwijamy w roladę.
Następnie kroimy w kawałki u mnie ok 5cm .
Kolejnym etapem jest przygotowanie tortownicy, ok 25cm wyłożenie jej papierem i umieszczamy nasze kawałki ciasta z serem układając je tak jak na foto, do okoła aby wykorzystać wszystkie.
Jabłko obieramy i kroimy na male kawałki, wciskamy je w dowolne miejsca, lubicie dużo dajcie więcej.
Pieczemy ok 50 min w tem 180st do zrumienienia się.
Ciasto na drugi dzień jest wilgotne, wygląda jak ucierane , polecam.
Oj, ale narobiłaś mi smaku! I ser i jabłka, pięknie zapieczone ciacho :)
OdpowiedzUsuń