Ciasto krucho drożdżowe z serem i jabłkiem


Składniki

CIASTO :
  • smalec 1/3 kostki
  • margaryna 1/3 kostki
  • jaja 2s szt
  • drożdże 1/2 opakowania
  • cukier waniliowy 60 g 2 duże opakowania
  • cukier puder 1/2 szkl
  • mąka 400 g
  • śmietana 3 łyżki gęsta kwaśna 18%
NADZIENIE :
  • ser biały 250 g
  • skórka pomarańczowa 1 łyżka
  • cukier puder 2 łyżki
  • żółtka 1 szt
  • jabłka 1 szt


CIASTO :

Do miski robota dajemy składniki na ciasto i wyrabiamy je, mąki moze wejść do 500g zalezy od wielkości jaj i śmietany, ciasto wkładamy do lodówki na 4h.
Powinno lekko podróść i zrobić się bardziej zwarte.

NADZIENIE :


Ser mieszamy z cukrem, skórką i żółtkiem, widelcem lekko rozgniatając.

Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt, po czym smarujemy serem i zwijamy w roladę.

Następnie kroimy w kawałki u mnie ok 5cm .

Kolejnym etapem jest przygotowanie tortownicy, ok 25cm wyłożenie jej papierem i umieszczamy nasze kawałki ciasta z serem układając je tak jak na foto, do okoła aby wykorzystać wszystkie.

Jabłko obieramy i kroimy na male kawałki, wciskamy je w dowolne miejsca, lubicie dużo dajcie więcej.

Pieczemy ok 50 min w tem 180st do zrumienienia się.

Ciasto na drugi dzień jest wilgotne, wygląda jak ucierane , polecam.













Komentarze

  1. Oj, ale narobiłaś mi smaku! I ser i jabłka, pięknie zapieczone ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz