Składniki
-
udka kurczaka 2 szt
-
soczewica czerwona 2 garście
-
szalotka 3 szt
-
cebula biała 1 szt
-
bulion warzywny 1 szkl
-
śliwki suszone 4 szt
-
prawdziwki 1 łyżka
-
ser żółty 1 garść Szafir twardy
-
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
-
sól do smaku 1/2 łyżeczki
-
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
-
masło lub margaryna 2 łyżki
Mięso doprawiamy, solą, pieprzem czarnym i ziołowym a także kolendrą.Zostawiamy na godzinkę.
Łyżeczkę masła dajemy do garnka i przesmażamy na nim poszatkowaną szalotkę, następnie dodajemy soczewicę i dalej mieszając smażymy.
Śliwki kroimy, grzyby również i wrzucamy do farszu, podlewamy bulionem i smażymy aż odparuje płyn.
Do zimnego farszu dodajemy starty ser i mieszamy.
Tak przygotowanym nadzieniem, nadziewamy mięso, nie za dużo, następnie spinamy wykałaczkami.
Do żeliwnego naczynia dajemy margarynę, wkładamy udka, dodajemy pokrojoną cebulę i możemy jeszcze z wierzchu posypać przyprawami,ale nie jest to konieczne, przykrywamy i dusimy ok 40 min an wolnym ogniu, można też włożyć do piekarnika, przed końcem pieczenia, odkrywamy, by się mięso zarumieniło.
Komentarze
Prześlij komentarz