Składniki
-
udka kurczaka 3 szt
-
passata pomidorowa 500 ml
-
papryka czerwona 2 szt
-
czosnek 4 ząbki
-
szalotka 4 szt
-
bazylia 1 garść świeża
-
ziemniaki 4 szt średnie
-
sól do smaku 1/2 łyzeczka
-
cukier 2 łyżeczki
-
oliwa 5 łyżek
Udka luzujemy z kości, by nie wyszedł nam tłusty bulion.
Paprykę pieczemy w piekarniku aż stanie się czarna, ciepłą dajemy do woreczka i po chwili zdejmujemy z niej skórkę.
Do garnka dajemy oliwę, czosnek,poszatkowaną szalotkę, bazylię i lekko rumienimy.
Następnie dodajemy mięso, passatę, paprykę, przyprawy i dusimy przez 30 min.
Teraz czas dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy wszystko jeszcze przez 15 min, aż ziemniaki zmiękną.
Podajemy .
Komentarze
Prześlij komentarz