Udka duszone z ziemniakami w sosie paprykowo pomidorowym




Składniki

  • udka kurczaka 3 szt
  • passata pomidorowa 500 ml
  • papryka czerwona 2 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • szalotka 4 szt
  • bazylia 1 garść świeża
  • ziemniaki 4 szt średnie
  • sól do smaku 1/2 łyzeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • oliwa 5 łyżek

Udka luzujemy z kości, by nie wyszedł nam tłusty bulion.

Paprykę pieczemy w piekarniku aż stanie się czarna, ciepłą dajemy do woreczka i po chwili zdejmujemy z niej skórkę.

Do garnka dajemy oliwę, czosnek,poszatkowaną szalotkę,  bazylię i lekko rumienimy.
Następnie dodajemy mięso, passatę, paprykę, przyprawy i dusimy przez 30 min.

Teraz czas dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy wszystko jeszcze przez 15 min, aż ziemniaki zmiękną.

Podajemy .







Komentarze