Sakiewki ze schabu z serem, papryką, pieczarkami









Składniki

  • schab bez kości 3 plastry
  • papryka czerwona 1 kawałek
  • szalotka 3 szt
  • pieczarki 10 szt
  • por 1 kawałek
  • ser żółty 1 garść twardy bursztyn
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • masło lub margaryna 1 łyżka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • majeranek 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku 4 szczypty
  • kminek mielony 4 szczypty
  • cebula czerwona 1 szt


Do garnka dajemy część masła i poszatkowaną szalotkę i pokrojone 3 pieczarki, przesmażamy aż odparują soki.


Paprykę, pora kroimy na drobno, ser ścieramy na grubych oczkach.

Mięso rozbijamy na cienkie bardzo plastry i doprawiamy z każdej strony przyprawami, wcieramy je i zostawiamy na 30 min.

Zimne pieczarki mieszamy z serem, natką, pietruszką i porem

Na mięso dajemy porcję farszu, tak bysmy brzegi mieli wolne więc nie za dużo.

Mięso tak ze sobą złączamy by powstała sakiewka, możemy spiąć wykałaczkami, sznurkiem, czy takimi szpilkami specjalnymi do mięs, je się łatwo po upieczeniu wyjmuje, mięso jak się zetnie już się nie rozwali więc bez obaw można je dusić.

Do większego garnka dajemy część masła i przesmażamy mięso z każdej strony by białko się ścięło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i resztę pieczarek, zamykamy pokrywką i dusimy ok 45 min.






















Komentarze